میکروبیولوژی عبارت است از مطالعه موجودات زنده ای که با چشم غیر مسلح قابل رویت نبوده و برای مطالعه آنان نیازمند به استفاده از ابزارهایی مانند میکروسکوپ هستیم. میکروارگانیسم نیز به موجودات ریز و ذره بینی اطلاق می گردد که در محیط یافت می شوند. باکتری ها، ویروس ها، جلبک ها، قارچ ها و پروتوزوها از جمله میکرو ارگانیسم ها هستند.
فهرست کتاب آموزشی
تعریف علم میکروبیولوژی
مراحل مهم در تاریخ میکروبیولوژی
باکتریوفاژ
باکتری ها
Gram staining یا رنگ آمیزی گرم
قارچ ها
تعریف شیر
ساختمان پستان گاو
روش نمونه گیری از شیر پستان گاو
شیر دوشی
بررسی منابع آلودگی شیر
منبع آلودگی داخل پستان
پستان سالم
پستان های آلوده
شرایط نگهداری
آلودگی سطحی پستان
شیر دوشی و محیط نگهداری
شستن و ضدعفونی کردن مسیر شیر دوشی
نگهداری شیر خام
فعالیت بیوشیمیایی باکتری ها موجود در شیر
تجزیه کربوهیدرات ها
تجزیه پروتئین ها
تجزیه چربی ها
تولید موکوس
تولید بو و رایحه
قدرت احیا کنندگی
بیماری زایی ( سموم )
باکتری های عمده در شیر
باکتری های لاکتیکی
باکتری های کلیفرم
باکتری های اسید بوتریک
باکتری های اسید پروپیونیک
باکتری های مولد گندیدگی
قارچ
مخمر
تولید مثل مخمر
دسته بندی مخمر ها
مخمر های مهم
کپک های Molds
ویروس ها
باکتری ها
گرم منفی، هوازی، میله ای و کروی
خانواده سودوموناداسه Pseudomondaceae
خانواده نایسریایسه Neisseriaceae
اسپیروکت ها
خانواده انتروباکتریاسه Enterobacteriaceae
جنس سالمونلا
جنس سیتروباکتر
جنس انتروباکتر
خانواده ویبریوناسه Vibrionaceae
جنس انروموناس
گرم منفی، هوازی تا میکروانروفیل، میله ای خمیده یا مارپیچی
کامپیلوباکترCampylobacter
گرم منفی، بی هوازی و میله ای
خانواده میکروکوکاسه
جنس استافیلوکوکوس
استافیلوکوکوس اورنوس (Staph.aureus )
استافیلوکوکوس اپیدرمیدیس
جنس استرپتکوکوس
استرپتوکوکوس پیوژنس
استرپتوکوکوس آگلاکتیه
استرپتوکوکوس دیسگالاکتیه
جنس استروکوکوس
انتروکوکوس فکالیس
جنس لاکتوکوکوس
جنس لایکونوستک
گرم مثبت، میله ای، غیر اسپوررزا
جنس لاکتوباسیلوس
جنس لیستریا
گرم مثبت، اسپورزا، کروی و میله ای
جنس باسیلیوس
جنس کلستریدیوم
گرم مثبت، میله ای نا منظم، غیر اسپورزا
جنس اکتیومایسس
مایکوباکتریا
نگاهی اجمالی به کارخانجات لبنی
انواع اعمال حرارتی در شیر
اهداف پروسه های حرارتی
تمهیدات بهداشتی در کارخانه شیر
استاندارد میکروبی در شیرهای مختلف
Starter
انواع کشت های استارتر
انواع یا مراحل استفاده از starter غیر مستقیم
نکات مهم در رابطه با استفاده از استارتر
مراحل تلقیح استارتر به شیر
ماست
انواع پروسه های خشک کردن
UV
اشعه گاما
تاثیر اسپور باکتری در عمل اشعه دهی
محصولات تخمیری شیر
انواع فلور میکروبی محصولات تخمیری شیر
Scandinavian milk
کفیر
انواع کفیر
کیرین گا Kyrynga
پنیر
خامه
دلایل استفاده از خامه خشک
مراحل تولید خامه در کارخانه
اعمال حرارتی خامه
عوامل موثر بر عدم فساد محصولات تخمیری لبنی
مشتقات ماست
نکات میکروبیولوژی در رابطه با خامه
انواع فساد شیر
بستنی
نکات مهم کنترل کیفیت در بستنی
روش های پاستوریزه کردن شیر برای بستنی
استاندارد های بستنی میوه ای
میکروب های موجود در بستنی
بهداشت در تولید بستنی
Cheese پنیر
شمارش کلی میکروبی
روش Pour plate
اسلاید کالچر قارچ
شمارش صفحه ای استاندارد
شناسایی Coliform ,Ecoli در محصولات لبنی
نمونه گیری آب
شمارش باسیلوس در شیر استریل
تست حرکت باکتری
تست لیستین
تست وجود آنتی بیوتیک در شیر خام
شمارش و تشخیص S.aureus
باکتری سالمونلا
کلستریدیوم
نمونه گیری در صنایع لبنی