معمولا این دیدگاه وجود دارد که محصولات باغبانی ( آن بخش که مصرف خوراکی دارد ) پس از برداشت دیگر بافتی زنده محسوب نشده و حساسیت قبل از برداشت و زمانی که روی گیاه مادری هستند را ندارند. لیکن میوه یا هر قسمت از گیاه پس از برداشت زنده بوده و تنفس می کند. به دلیل وجود تنفس، فرآیند سوخت و ساز مواد ذخیره شده در میوه ادامه داشته و بنابراین سلول های بافت میوه به دلیل جدا شدن از منبع تغذیه و حالت خود تغذیه ای، بافت آن به سرعت نرم و پیر شده و در نهایت می میرد.
علاوه بر فرآیند طبیعی پیر شدن میوه در مرحله پس از برداشت، برخی عوامل خارجی و درونی نیز وجود دارند که باعث تسریع این فرآیند شده و ممکن است به طور غیر مستقیم میزان ضایعات پس از برداشت را افزایش دهند. مهم ترین عوامل مختلف قبل از برداشت شامل وضعیت آبیاری و تغذیه ای، عملیات باغبانی، کوددهی، مبارزه با آفات و بیماری ها و هم چنین عوامل پس از برداشت مانند صدمات مکانیکی، آسیب های فیزیولوژیکی و بیماری های انباری است.
به همان میزان که محصولات مرکبات در مرحله قبل از برداشت و در سطح باغ در معرض آسیب های مختلف فیزیکی و آفات و بیماری ها قرار دارند در مراحل پس از برداشت نیز از این نظر در مخاطره هستند. اتخاذ هر گونه مبارزه با این خطرات به منظور حفظ سلامت و کیفیت محصول مشمول مراحل پس از برداشت نیز می شود.
اهداف این کتاب آموزشی
آشنایی با علل به وجود آمدن ضایعات
نقش برداشت صحیح در کاهش ضایعات
اقدامات اساسی در پیشگیری از ضایعات مرکبات در مرحله پس از برداشت
فهرست کتاب آموزشی
تعریف ارگانیک
محصولات ارگانیک در جهان
ماندگاری محصولات ارگانیک
دلایل مهم ایجاد ضایعات
صدمات مکانیکی
آسیب های فیزیولوژیکی
بیماری های انگلی ( پارازیتی )
فقدان تقاضای بازار
مهم ترین روش های کنترل ارگانیکی ضایعات پس از برداشت مرکبات
تیمار گرمایی
تیمار التیام دهی یا کیورینگ
گند زدا های سطحی
واکس زدن
پوشش ها و فیلم های خوراکی
پوشش های فیزیکی
پرتوتابی با اشعه ماورای بنفش
کنترل های بیولوژیکی
استفاده از ترکیبات طبیعی گیاهی
روغن های ضروری