شیر و فرآورده های آن به دلیل ارزش غذایی در تغذیه انسان و سلامت جامعه نقش مهمی بر عهده دارد. از طرفی دیگر همین ویژگی ها و صفات ممتاز غذایی در شیر سبب می شود شیر به سرعت آلوده شود و باعث انتشار عوامل بیماری زا گردد. به همین دلیل چنان چه در بهداشت شیر در مراحل مختلف تولید، جمع آوری، حمل و نقل، تغییر، تبدیل و توزیع، و حتی در مصرف آن دقت نشود بیماری ها و عوارض را در انسان ایجاد می کند.
افزایش تولید و کیفیت شیر از اهمیت زیادی برخوردار است. تا چند سال پیش توجه تولید کنندگان تنها بر روی کمیت یا مقدار تولید بود و به دلیل عدم توجه کافی بر کیفیت و بهداشت آلودگی میکروبی افزایش و زمان ماندگاری شیر فرآوری لبنی کوتاه می شد که خطرات مصموعیت و بیماری مصرف کنندگان را نیز به دنبال داشت.