تولید محصول خرما به عوامل و فاکتور های زیادی بستگی دارد که از مهم ترین آن ها عمل گرده افشانی است. که چنانچه این عمل به موقع انجام نشود میوه های ریز و نامرغوب تولید می شود. گرده افشانی در خرما بوسیله باد، حشرات و انسان صورت می گیرد که البته از نظر اقتصادی گرده افشانی با باد و حشرات مقرون به صرفه نمی باشد زیرا در این صورت نیاز است حدود %۵ درختان خرما نر باشند بنابراین در خرما گرده افشانی مصنوعی از اهمیت بالایی برخوردار است در حال حاضر درختان خرما در ایران از تنوع بالایی برخوردار هستند که برخی از آن ها شناسایی شده و برخی نیز بدون هویت هستند.
پایه های نر خرما از نظر میزان گرده تولیدی، اندازه دانه گرده و زمان رسیده گرده ( زمان باز شدن اسپات ) با یکدیگر متفاوت می باشند. بنابراین بایستی به منظور تولید میوه مرغوب با عملکرد بالا همواره دانه گرده مطلوب و مناسب در دسترس باشد و عمل گرده افشانی به موقع انجام شود. بسیاری از کشاورزان و نخل داران اطلاعات کافی از نحوه گرده افشانی ندارند و این امر خود سبب کاهش میزان عملکرد مرغوبیت محصول می گردد. افزایش دانش و آگاهی نخل داران در رابطه با اهمیت و روش صحیح گرده افشانی بسیار مهم است و لزوم توجه بیشتر به آن منطقی به نظر می رسد بنابراین باید اصول علمی جمع آوری و ذخیره دانه گرده و عملیات صحیح گرده افشانی مد نظر قرار گرفته شود.
اهداف این کتاب آموزشی
خوانندگان عزیز شما با مطالعه این کتاب آموزشی با مطالب زیر آشنا می شوید :
جمع آوری دانه گرده خرما
نگهداری دانه گرده خرما
گرده افشانی
افزایش کارآیی عمل گرده افشانی
فهرست کتاب آموزشی
- جمع آوری دانه گرده
- نگهداری دانه گرده
- گرده افشانی
- افزایش کارآیی عمل گرده افشانی