از زمانی که نیاز ها و احتیاجات انسان شکل واقعی یافت، مسئله تامین غذا مورد توجه خاص مردم قرار گرفت، به طوری که سال های زیادی است که انسان برای تامین نیاز های غذایی خود، نگهداری و پرورش حیوانات مخصوصا پرورش گاو های شیری را بیش از پیش در برنامه زندگی خود مورد توجه قرار داده است. امروزه ثابت شده است که در بین مواد غذایی که حیات بشر به آن بستگی دارد لبنیات و گوشت در درجه اول اهمیت هستند. شیر گاو و فرآورده های آن بیشتر شد، به طوری که برای تولید شیر مورد نیاز به طریق علمی و نوین علاوه بر داشتن نژاد های پر شیر و سازگار با محیط، افرادی ماهر و آشنا به نحوه شیر دوشی و سایر اصول پرورش گاو شیری نیز در اختیار داشته باشیم.
فواید دیگری هم از این حیوان عاید بشر می شود. مثلا از کازیین شیر موادی چون رنگ، پوششی برای کاغذ های رنگی، چسب و حتی پارچه های شبیه پشم می سازند و چرم گاو به مصرف تهیه کفش، دستکش و غیره می رسد. فرآورده های فرعی دیگر چون شاخ، استخوان، خون و مانند آن هر یک به طریقی در بهبود زندگی انسان سهیم هستند که هر کدام بحث جداگانه ای را می طلبد. مهم تر از همه این که هیچ گونه رقابت چشم گیر تغذیه ای با انسان ندارد چون علوفه ای که گاو تغذیه می کند برای انسان غیر قابل استفاده بوده و ارزش غذایی چندانی ندارد.
دامداران عزیز همان گونه که می دانید هیچ حیوانی به اندازه گاو، به خصوص یک گاو شیری به انسان منفعت نمی رساند، شاید برای بعضی ها این توهم پیش آید که در مقابل مخارجی که برای این حیوان هزینه می شود به میزان زیاد مفید نیست، ولی با وجود شواهد و واقعیت های مسلم و مطالعه جوانب اقتصادی و مادی باز هم حمایت از این حیوان از ضروریات است زیرا همانطور که متخصصان علوم غذایی معتقدند در بین مواد غذایی، هیچ ماده ای به اندازه شیر جامع و کامل نیست.
فهرست کتاب آموزشی
- اهداف پرورش گاو شیری
- انواع روش های نگهداری گاو
- انتخاب نژاد
- صفات و خصوصیات یک گاو شیری
- فاکتور های اساسی در پرورش گاو شیری
- مدت بارداری
- خشک کردن گاو های شیری
- مراحل صحیح شیردوشی
- رکوردگیری شیر
- اصلاح نژاد در گاو شیری
- پرورش و تلاقی خویشاوندی
- تغذیه گوساله های تازه متولد شده
- خصوصیات جیره غذایی گاو شیری
- بهداشت دام
- بیماری های گاو شیری