بخش عمده ای از منابع آب قابل استفاده جهان صرف امور کشاورزی می گردد. با توجه به محدودیت روز افزون این منابع، لزوم استفاده بهینه از آن ها اجتناب ناپذیر می باشد. شناخت خصوصیات خاک، توجه به وضعیت زمین از نظر پستی و بلندی و به کارگیری روش های مناسب آبیاری از عواملی هستند که در استفاده مطلوب تر از منابع آب نقش بسیار مهمی دارند. در کشور ما ایران حدود ۳۵ درصد از مساحت کل کشور در اقلیم نیمه خشک و نیمه خشک قرار گرفته است.
از طرف دیگر کشور ایران ۱/۱ درصد جمعیت جهان را شامل می شود اما تنها حدود ۳۵ درصد از آب های جهان را در اختیار دارد و مسئله بالا بودن تبخیر و تعرق و کمبود نزولات جوی و عدم پراکنش زمانی و مکانی بارندگی، کشور را با مشکلات عدیده ای در زمینه آب روبرو ساخته است. با توجه به مشکلات کمبود آب و اقلیم خشک حاکم بر کشور بیش از ۸۹ درصد آب در بخش کشاورزی به مصرف می رسد.
به دلیل روش های سنتی آبیاری حاکم بر کشاورزی کشور و عدم تناسب روش آبیاری با پارامتر های موثر در انتخاب روش ها باعث گردیده راندمان آبیاری فعلی به طور متوسط ۳۵ تا ۴۰ درصد گردد.
بنابراین لزوم صرفه جویی آب در بخش کشاورزی بیش از پیش ضرورت داشته و انتخاب روش های آبیاری بر اساس اقلیم منطقه، وضعیت توپوگرافی نوع گیاه و … یکی از موثر ترین گام ها جهت بالا بردن راندمان آبیاری در سطح مزارع و باغات می باشد.
فهرست کتاب آموزشی
- مفهوم آبیاری
- انواع سیستم های آبیاری سطحی
- آبیاری کرتی
- آبیاری نواری
- آبیاری شیاری ( جوی پشته ای یا نشتی )
- سیستم های آبیاری تحت فشار به طور کلی به دو دسته زیر تقسیم می شوند
- سیستم های آبیاری موضعی
- سیستم های آبیاری بارانی
- انواع سیستم های آبیاری بارانی که بیشتر کاربرد دارند
- سیستم نیمه کلاسیک متحرک
- سیستم کلاسیک ثابت با آب پاش متحرک
- کلاسیک کاملا ثابت
- آبفشان غلطان
- سنترپیوت ( سیستم عقربه ای )
- آبفشان خطی
- عوامل اصلی که در تعیین روش های آبیاری موثرند
- شیب زمین
- بافت خاک
- اثرات رطوبت در تماس با گیاه
- کیفیت آب آبیاری
- باد
- عامل اقتصادی