زعفران به عنوان گران قیمت ترین محصول کشاورزی، دارویی و ادویه ای جهان جایگاه ویژه ای در بین محصولات صنعتی و صادراتی ایران دارد. در بین گیاهان زراعی ایران، زعفران مناسب ترین زراعت کشت متراکم برای نقاط محروم و دور افتاده کشور است، چرا که اغلب مناطق زعفران کاری کشور در فاصله دوری از مرکز واقع شده و فاقد استعدادهای صنعتی و امکانات تولیدی دیگر می باشند و چون در محدودیت شدید و ادواری آب کشاورزی نیز به سر می برند، این محصول به عنوان محصولی فوق استراتژیک برای این مناطق و سایر مناطقی که قابلیت کاشت این محصول با ارزش را دارند محسوب می گردد.
از ویژگی های خاص این محصول علاوه بر نیاز کم آبی، می توان به امکان بهره برداری از آن به مدت ۵ تا ۷ سال در یک نوبت کاشت و ماندگاری محصول به مدت طولانی، سهولت حمل و نقل، عدم نیاز زراعت آن به ماشین آلات سنگین و تکنولوژی پیچیده، توان جذب نیروی کار زیاد در زمان برداشت، آبیاری آن در زمان های غیر بحرانی نیاز آبی سایر گیاهان اشاره کرد. همچنین افزایش مصارف صنعتی – دارویی و غذایی آن موجب افزایش قیمت زعفران و توسعه سریع زیر کشت زعفران گردیده است.
فهرست مطالب کتاب آموزشی
- اهمیت زعفران کاری در ایران
- توسعه کشت زعفران در استان زنجان
- موارد استفاده زعفران
- شرایط آب و هوایی
- گیاه شناسی زعفران
- مراحل فیولوژیکی براساس رشد اندام های هوایی
- مراحل فنولوژیکی زعفران براساس تکامل اندام های زیرزمینی
- اکولوژی زعفران
- کاشت
- انتخاب کورم ( پیاز ) جهت کاشت
- خاک مناسب
- جمع آوری پیاز زعفران
- زمان و روش کاشت
- داشت زعفران
- آبیاری
- کوددهی
- وجین و مبارزه با علف های هرز
- آفات و بیماری های زعفران
- تناوب زراعی زعفران
- برداشت زعفران
- عملکرد اقتصادی زعفران
- تخمین عملکرد مزرعه گل زعفران
- طبقه بندی زعفران براساس میزان خامه
- خشک کردن زعفران