در گذشته نه چندان دور در تمامی روستاهای کشور و حتی پاره ای از شهرها مردم با نگهداری تعدادی مرغ و خروس که غذای روزانه آن ها را ضایعات و پس مانده های غذایی تشکیل می دادند توانسته بودند قسمت عمده ای از نیاز مردم را به گوشت مرغ و تخم مرغ تامین کنند. ولی متاسفانه با ورود نژادهای خارجی مرغ به ایران و توسعه مرغداری های صنعتی و ورود اینگونه مرغ ها به روستاها نه تنها باعث بروز و شیوع بیماری های خطرناک و فوق العاده زیان آور گردید، بلکه با تداخل و تلاقی های نامناسب بین طیور بومی و خارجی، مرغ های بومی سازگار روستاها، در معرض جدی نابودی قرار داد و روند پرورش و نگهداری مرغ بومی در روستاها را با مشکل روبرو ساخت، به طوری که جمعیت آن پس از گذشت حدود پنجاه سال به کمتر از نصف جمعیت قبلی خود رسیده است.
لذا ضروریست به منظور : ۱) حفظ و تکثیر مرغ های بومی به عنوان ذخایر گران بهای ژنتیکی سازش یافته با محیط روستا. ۲) بهره برداری مناسب از پتانسیل های بالقوه موجود در سطح روستاهای کشور. ۳) تامین نمودن قسمتی از گوشت و تخم مرغ کشور. ۴) احتیاج نداشتن مرغ های بومی به سرمایه گذاری بالا و زمین های وسیع و… توجه و نگرشی عمیق در امر پرورش و نگهداری مرغ بومی صورت گیرد.
به همین منظور با درک اهمیت حفظ و احیا مرغداری روستایی سعی بر این داریم تا با کتاب تصویری آموزش پرورش و نگهداری مرغ بومی، قدمی مثبت در این زمینه برداریم.
فهرست مطالب
مقدمه و اهمیت پرورش و تکثیر مرغ بومی
مرغ های بومی ایران
روش های مختلف پرورش مرغ
مشاحت مورد نیاز مرغ و جوجه در شرایط روستایی
درجه حرارت محل نگهداری مرغ و جوجه
تهویه محل نگهداری مرغ و جوجه
نور و روشنایی محل نگهداری مرغ و جوجه
دانخوری و آبخوری
بستر محل نگهداری مرغ و جوجه
چوب خواب جوجه و مرغ
لانه تخم گذاری
تغذیه مرغ و جوجه
اصول جوجه کشی طبیعی و مصنوعی
اصول ماشین های جوجه کشی
روش و طرز کار با ماشین جوجه کشی نفتی
تشخیص نطفه داری تخم مرغ ها
واکسیناسیون در مرغ بومی
بیماری های شایع در مرغ های بومی و پیشگیری و درمان آن