در جهان امروز یکی از منابعی که به صورت غیر مستقیم در تامین پروتیین مورد نیاز انسان نقش دارد، مراتع هستند در اهمیت پروتیین در جیره غذایی همین بس که میزان پیشرفت کشورها عموما بر اساس میزان پروتیین مصرفی در آن کشور محاسبه می شود. در کشور ما مرتع یکی از اساسی ترین منابع تغذیه دام به شمار می رود.
مراتع ایران سالهاست که مورد تعلیف دام دامداران عشایری و روستایی قرار می گیرد. ورود قبل از موعد دام به مرتع، بهره برداری مفرط و بی رویه، افزایش تعداد دام بدون توجه به پتانسیل مراتع، تبدیل مراتع به دیمزار و افزایش فشار بر مراتع، عدم پراکنش صحیح دام در مراتع و عدم رعایت تناسب بین نوع دام با نوع گیاهان، مراتع را به سمت نابودی کشانده است. به طوری که قدرت و حضور گیاهان مرتعی و خوش خوراک کاهش یافته و در برخی مناطق با گیاهان چوبی جایگزین شده است و خاک نیز توسط آب و باد روند فرسایشی به خود گرفته است.
بنابراین تخریب مراتع و کاهش بازدهی آنها به علت از بین رفتن گونه های گیاهی خوش خوراک و جانشینی انها توسط گیاهان خشبی و خاردار و حتی در بعضی مناطق گیاهان سمی و غیر قابل تعلیف، ضرورت اصلاح و احیا مراتع را ایجاب می نماید. یکی از روش های اصلاح و احیا مراتع، کشت مستقیم بذر نباتات مرتعی و علوفه ای دیم مناسب، یا به عبارت دیگر مرتع کاری می باشد.
هدف های آموزشی
خوانندگان گرامی شما با مطالعه این کتاب:
با کشت مستقیم گیاهان مرتعی و علوفه ای دیم و شرایط آن آشنا می شوید.
انواع کشت مستقیم و مزایای کشت مخلوط را فرا می گیرید.
با انواع گیاهان مرتعی سازگار با شرایط مختلف آب و هوایی آشنا می شوید.
با عوامل مهم در موفقیت مرتع کاری آشنا می شوید.
فهرست مطالب
کشت مستقیم
بررسی وضعیت پوشش گیاهی منطقه
شناسایی وضعیت آب و هوای منطقه
خاک
فصل کشت
کیفیت و مقدار بذر در هکتار
آماده کردن زمین
ماشین آلات
انواع کشت
کشت مخلوط
عوامل موفقیت در اجرای مرتع کاری
گیاهان سازگار جهت کشت در شرایط مختلف آب و هوایی