عوامل زنده خسارت زای گیاهی شامل آفات، بیماری ها وعلف های هرز سالیانه خسارت هنگفتی به تولیدات کشاورزی از جمله محصولات باغی در مراحل مختلف تولید تا مصرف، چه در باغ و چه در انبار وارد می آورند. بشر متناسب با پیشرفت علم و تکنولوژی، راه کار های مختلفی را برای جلوگیری از خسارت این عوامل مد نظر قرار داده و در این راه از ساده ترین روش های مکانیکی، عملیات زراعی، ارقام و مبارزه شیمیایی تا روش های پیشرفته مبارزه بیولوژیک همانند استفاده از فرمون های جنسی و عقیم سازی حشرات بهره گرفته است.
متاسفانه در دهه های اخیر به دلایل مختلف، باغداران مبارزه شیمیایی را به سایر روشهای مبارزه زراعی، مکانیکی و بیولوژیک ترجیح داده اند که این امر موجب مصرف بی رویه سموم در بخش کشاورزی شده است. علاوه بر آن زیان های زیست محیطی این نوع مبارزه شامل طغیان آفات، ظهور آفات جدید، از بین رفتن حشرات مفید در طبیعت و ایجاد مقاومت در تعدادی از حشرات، کنه ها یا عوامل بیماری زا در سال های اخیر کاملا مشهود بوده است.
امروزه کارشناسان و متخصصین بخش کشاورزی در مبارزه با آفات و بیماری ها و علف های هرز، معتقد به اعمال روش های مختلف کنترل، با در نظر گرفتن مسائل اقتصادی و زیست محیطی در قالب برنامه مدیریت تلفیقی آفات می باشند. در این برنامه بایستی از تمامی روش های ممکن مبارزه شامل : مکانیکی، زراعی، بیولوژیکی، … و شیمیایی، متناسب با طبیعت بهره گرفت. این کتاب آموزشی گام کوچکی در این راستا می باشد.
اهداف این کتاب آموزشی
آشنایی مخاطبان با آفات و بیماری های مهم در نهالستان و باغات
آشنایی تولید کنندگان نهال با اصول مدیریت و پیشگیری آفات، بیماری ها و علف های هرز در نهالستان
افزایش سطح آگاهی باغداران در مورد روش های ساده و کاربردی برای کنترل آفات، بیماری ها و علف های هرز در باغات
ترویج روش های مبارزه غیر شیمیایی و کاهش اثرات زیان بار مبارزه شیمیایی
فهرست کتاب آموزشی
نکات مهم جهت پیشگیری از خسارت آفات، بیماری ها و علف های هرز در نهالستان
آفات و بیماری های مهم در نهالستان و باغات
مبارزه غیر شیمیایی با آفات
مبارزه غیر شیمیایی با بیماری ها
مبارزه غیر شیمیایی با علف های هرز